onsdag den 16. marts 2011

Tennant / Lowe (Pet Shop Boys) - The most incredible thing

Uh .. så kom posten i dag med et signeret eksemplar af cden fra drengene ; The most incredible thing.
Det er fantastisk godt timet på selve udgivelsesdagen i Europa og otte dage før den tilsvarende amerikanske.

Jeg har været fan siden jeg i 87 fik kassettebåndet med "Actually" til at fordrive tiden med under en stuearrest på kostskolen og har siden opbygget en lille samling. Som en af 500 heldige lykkedes det mig at lægge bestilling ind i tide og nu lytter jeg så på min første balletcd, nogensinde.



Det, at der nu lyder balletmusik fra højtalerne i privaten, er i sig selv ret ufatteligt, men heldigvis er det ikke balletmusik i klassisk forstand. Faktisk er det heller ikke rigtigt en Pet Shop Boys plade i klassisk forstand.
Der er ét nummer hvor Chris synger, og så er det iøvrigt kompositioner med synth og orkestrerede strygere.
Nørdefans vil da heller ikke kategorisere udgivelsen som en Pet Shop Boys plade, men en Tennant/Lowe, der er det kunstnernavn de bruger til deres konceptuelle udskejelser.

Drengene har da også tidligere bevæget sig ind i det konceptuelle overdrev med musik til Eisensteins stumfilm ; Panserkrydseren Potëmkin , der blev uropført på Trafalgar square .
Det virker mere helstøbt med denne udgivelse, måske som et resultat af samarbejdet med arrangøren Sven Helbig og Wroclac symfoni orkester.

Samarbejdet kom op at stå på foranledning af  en henvendelse fra Sadlers Wells om af lave balletmusik, og da Neil Tennant lige havde læst H C Andersens ; Det utroligste i engelsk nyoversættelse ; The most incredible thing, så drengene muligheder i historien. På den vis kan man som dansk fan med ranke ryggen og glæde sig over den gamle forfatters stadige betydning i moderne tid.

Som Politiken så fint skriver:
"Eventyret er en fortællingen om en konge, der udlover sin datter og det halve kongerige til den, som kan gøre »det utroligste«.

En ung mand bygger et ur, der kan indeholde hele verden. Inden han kan modtage sin pris, bliver uret dog smadret, fordi en smed hævder, at »det utroligste« er at ødelægge et sådan vidunder.

Uret vækkes dog til live igen og vender tilbage for at tage sin hævn"
( læs hele artikelen )

Under ledelse af koreografen Javier de Frutos er der kommet en ballet ud af det, der med koreografens ord, kommer til at appellere til såvel det skolede publikum som førstegangsgængeren og Pet Shop Boys fans.

Den spilles i London på Sadlers Wells i perioden 17 - 26 marts



I klippet herunder fortæller Chris og Neil, samt instruktøren lidt om The most incredible thing.





Udgivelsen.
Selve cdudgivelsen er en lækker lille kvalitetsorienteret sag i tykt pap udgivet på Parlophone .
Det er en 12 siders boglignende udgivelse, trykt på lækkert tykt papir falset med stiv ryg og bagest finder man de to cdere i selvstændige rum. Æstetikken er sort og hvid.

Forsiden er et papirklip af HC Andersen, og det afbillede klistermærke er nemt at tage af.




















På opslagene finder man en oversigt over de tre akter med beskrivelser af de forskellige stykker.

For fuld oversigt, minus beskrivelse, er Discogs din ven.


For hurtig oversigt til  sammenfattende anmeldelser, scorer udgivelsen 6.2 ud af 10 på Anydecentmusic.com .
Personligt vil jeg rate den 8.5 for dens konceptuelle sammenhængskraft.


 Jeg har ikke på noget tidspunkt haft lyst til at skippe, skrue ned eller kviet mig over at det ikke mindede om klassisk Pet Shop Boys som jeg kender fra deres 25+ år i Popland. Det er tværtimod udfordrende og givende at høre en udgivelse fra start til ende, der er så anderledes fra deres normale lyd, og i øvrigt ligger fjernt fra hvad jeg ellers ville hygge mig med på anlægget.

Nedenstënede video er et timinutters sammendrag af cderne.
Kan give en fornemmelse af enkelthederne, men naturligvis totalt nytteløst i forhold til sammenhængen.





















Links:
Wikipediaopslag
Pet Shop Boys hjemmeside

1 kommentar:

Unknown sagde ...

Uha .. lækkert . Der kommer igen en supereksklusiv vinyludgivelse fra Vinylfactory.

Jeg har handlet plader fra dem, hhv Massive attack og Bryan Ferry . Det er toplækre og helt igennem kvalitetsbevidste udgivelser.

Prisen er 350£ og oplaget er 500 eksemplarer.

http://www.vfeditions.com/product/view/29